Deze dag stond in thema moleculair koken.

IMG-20140618-WA0023We zijn begonnen met een demo stikstof.  Stikstof is gevaarlijk. Het is nog kouder dan frituurvet heet is. Als je stikstof een tijdje laat staan lijkt het net water. Dus je moet behoorlijk oppassen ermee. Tijdens demo hebben ze verschillende dingen voorgedaan een anjer laten bevriezen. Het desegmenteren van frambozen en sinaasappel. Je krijgt hierdoor hele mooie segmentjes(sap zakjes) die je goed kan gebruiken als deco voor je dessert en gebak. Ook kan je met stikstof van olijfolie poeder maken dit is leuk als deco. Als het ontdooid heb je weer olijfolie. Met stikstof kan je ook heel snel ijs bereiden. Dit hebben naar de demo ook zeker geprobeerd.

Vandaag hebben we ook uitleg gehad over een Frix. In een Frix kan je heel snel ijs maken. Voor deze machine heb je speciale bekertjes waar je de ijs compositie  van te voren kan in vriezen. In de machine wordt het bevroren compositie heel snel gesc
haafd waardoor er ijs ontstaat. Deze machine word vooral gebruikt in de horeca.

De kidde of wel wordt vaak gebruikt in de horeca. de kiddIMG-20140618-WA0009e is heel makkelijk om snel mousse te maken. Voor de Kidde zijn er twee soorten gaspatronen. Lachgas patronen(slagroompatronen) en koolzuurpatronen.  Als leuke demo hebben ze proseco
samen met witte druiven in de kidde gedaan en twee koolzuurpatronen dit laat je een paar uur staan. Hierdoor
krijgen de druiven een sparkle net als in frisdrank. Dit geeft weer een extra smaak/mond beleving. Wij hebben in de kidde een chocolade mousse gemaakt.

IMG-20140618-WA0008 uiteindelijk hebben we vandaag chocolade mousse, solero balletjes, een ijs toverbal en bevroren ontbijtkoek. De ontbijtkoek is wel grappig als je dit in het stikstof doet daarna eruit haalt en in je mond stopt dan krijg je stoom uit je neus en mond. Dit is heel grappig.

Dit was zeker weer een leerzame dag. En ook nog super leuk om te doen.