Dag 27: Start dragant huisje en suikereieren.

Deze week zijn we begonnen met het maken van huisje uit dragant. Dragant is een oude techniek die ze vroeger vaak gebruikten om sier showstukken te maken. Tegenwoordig wordt dit nog maar zelden gedaan.

Voor het huisje heb ik als patroon een oud grachtenpandje. Dit patroon heb ik eerst uitgeknipt in karton om te zorgen dat de bouwtekening goed past. Vervolgens uitgesneden in dragant. Dragant is tijdens het verwerken zacht. Maar eenmaal opgedroogd is het keihard, maar het kan nog steeds breken. Je kan dragant na het drogen niet meer snijden alleen nog ligt opschuren om mooi gladde een strakke lijnen te krijgen. Het drogen van dragant heeft wel een paar dagen nodig. Daarom

Na het uitsnijden ben ik begonnen met het maken van suiker eieren. Het maken van suiker eieren is net als spelen in de zandbak en je vormpjes vullen met zand en dan omgooien zodat er een mooi kasteel blijft staan. Dit hebben we ook gedaan alleen dan met suiker en water en een halve eivorm. Nadat je een aantal vormen had gelost ging het de oven in om te dragen. Als de buitenkant eenmaal goed uitgehard was konden we de eieren uithollen zodat we er later nog wat leuks is konden spuiten met royal icing. Maar eenmaal uitgehold moet het weer na drogen. Op de foto zie je een paar voorbeelden van eieren die Tineke heeft gemaakt.

IMAG2308

 

Deze dag ging zo snel voorbij en de alle voorbereidingen zijn klaar. Volgende week gaan we cacao schilderen in bakkerijmuseum te Medemblik. Heb er heel veel zin in!!